Om Häftings Gårdsmejeri
Recepttips
Utmärkelser
Ett brev betyder så mycket...
Årets krog
 
 
Häftings Gårdsmejeri
 
 
 
 

Bilder från mejeriet

Fetaosttillverkning

Här pågår Fetaosttillverkning. Mjölken har först pastöriserats. Sedan har vi tillsatt en syrakultur. Därefter tillsätts löpe för att det ska bli en ostmassa.

 

Brytning

Här bryts ostmassan med hjälp av en rostfri harpa som tillhör den specialtillverkade ystgrytan. Först görs ett rutmönster vertikalt…

 

Kubning

… Sedan läggs harpan och man skär horisontellt, så att det bildas kuber av ostmassan.

Kuberna ser nästan ut som ”godissockerbitar”. Nu börjar vasslen avges allt snabbare.

 

Formning

Här öses ostmassan upp i ostformarna. Formarna är tillverkade av rostfri perforaplåt.

Varje form har flera tusen hål som vasslen sipprar ut genom. Kvar i formen blir ostmassan.

 

Diskning

Här diskas harpan, någon sa att mejeriverksamhet består till 80% av diskning…

Kanske överdrivet, men mycket disk blir det. Vi har hjälp av en storköksdiskmaskin som står i hörnet brevid diskbänken.

 

Foto: ©2002 Claes Uhlén  


 

Design:
© 2003 Mats Uhlén, mats@vulpes.se