Om Häftings Gårdsmejeri
Recepttips
Utmärkelser
Ett brev betyder så mycket...
Årets krog
 
 
Häftings Gårdsmejeri
 
 
 
 

Recepttips

Tina Nordströms matresa i bokform

Läs recension på www.gotlandska.se
Ett exempel ur bokens Gotländska kapitel, med vår fårost

Boken, utgiven på Damm förlag, finns i handeln till cirkapriset 320 kronor. En DVD finns också ute!

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Ugnsbakade rödbetor med gotlänsk fårostcreme och pancetta

4 portioner.

16 primör (färska) rödbetor
2 msk olja
8 skivor pancetta
100 g gotlänsk fårost från Häftings mejeri i Hangvar
30 g philadelphia
1 msk honung
salt
peppar


Skölj och ansa rödbetorna, skär av blasten nästan ända ner. Lägg dem på en plåt med olja och salt och peppar. Ugnsbaka dem ca 30 minuter i 160 g eller tills dem är mjuka. Mixa fårosten med philalelphia och honung. Smaka av med salt och peppar. Stek pancettan och servera alltsammans med en liten sallad.

Recept från Jeanette Karlsson, tidigare Donners Brunn.
http://www.radiogotland.com/matprogrammet/recept_svar.asp?ID=114

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Betterrin från Smakrike

500 g. Betor t.ex. rödbetor eller gulbetor
2 dl färskpressad apelsinjuice
0,25 dl pressad citron
1 tsk. Riven färsk ingefära
salt
6 g. Agaragar

Koka betorna mjuka, skala och klyfta dem
Koka ihop apelsin- och citronjuice till ca. 1 dl.
Vänd i de kvartade betorna och blanda
Smaka av med ingefäran och ev. salt
Strö över Agaragar
Fyll en form (gärna plastfolieklädd) och ställ med tyngd över i kylen under
natten.

Serveras med:

Fårost bollar
Receptet räcker till många, minskas ner vid behov.
Rikard mixar ca 0.5 kg lagrad fårost från Häftings med 1 burk 250 g. Kesella
tillsammans med färsk timjan och ev. ngt. lite svartpeppar. Röran förvaras i
kyl och tas fram och formas med hjälp av ljumma skedar till små ägg eller
bollar.
Över äggen ringlar han en sirap som består av balsamicovinäger och socker.
Och proportionerna, ja det märker man… Blir den för fast får man slå i lite
vatten, och blir den för lös tillsätter man mer socker

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Häftings favoritpaj med fårost och morötter

Pajdeg: Gör en pajdeg som passar till en matpaj, t.ex. denna:
2.5 dl. vetemjöl
1 dl. grahamsmjöl
150 g. margarin
1 msk. iskallt vatten.

Allt hackas samman, görs snabbast i matberedare.

Klä en form, ca. 25 cm. diameter och ställ den svalt.

Fyllning:
600g. finrivna morötter
Olja till stekning
2 dl crème fraiche med tomat & basilika
1 ägg
100g. riven stark ost eller smulad Häftingsost
100g tärnad Häftingsost
12 svarta oliver.

Fräs morötter i olja i en gryta eller stekpanna. Låt svalna och rör sedan ner créme fraiche, ägg och riven eller smulad ost. Bred ut fyllningen i pajskalet och tryck ner den tärnade Häftingsosten och oliver i ett fint mönster.

Ungstemperatur: 175 grader.

Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Fårostkräm med rabarbermarmelad från Gudinge och rostade hasselnötter

300 g fårost från Häftings Gårdsmejeri
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
2 gelatinblad

Koka upp crème fraiche och grädde.
Smält i osten.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp 1 dl grädde och smält gelatinet i.
Häll gelatinet sakta ner i ostkrämen.
Mixa och passera.
Smaka av med salt och peppar.

Rosta 1 dl hasselnötter gyllenbruna i torr stekpanna under omrörning. Hacka dem och strö över ostkrämen.

Matresan 2004
Recept: Christer Lingström
Tillagning: Christer Lingström i samarbete med Gotlandskrogen

Ryftes Grönsaker 0708-360 07 71
Ejmunds Gård & Såg AB 0498-507 81
Stafva Gård 073-707 22 95
Mickelsgård i När 0498-49 20 15
Hans Gudinger Senap 0498-361 61
Per Wahlstedt biodlare 070-810 22 23
Gute Chark 0498-24 19 50
Gotlandsägg 0498-29 10 60
Eskelunds Bageri 0498-21 88 83
Gotlandskrogen 0498-523 79
Katthammarsvik rökeri 0498-523 75
Häftings Gårdmejeri 0498-22 39 55
Stenhuse Gård 0498-24 22 33

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Från Aftonbladets Mat och vin:
Recept från Stenkyrka mejeri av Rest. Elverket, Stockholm, Jacob Enggård

http://www.aftonbladet.se/v3/ab/jsp/start.jsp?d=101&a=18607

 

 

 

 

Design:
© 2003 Mats Uhlén, mats@vulpes.se